Camera Deputaților a adoptat o Declarație privind comemorarea Holocaustului

Camera Deputaților a adoptat o Declarație privind comemorarea Holocaustului
Camera Deputaților a adoptat, marți, în ședința consacrată comemorării Holocaustului, o Declarație prin care reafirmă, între altele, hotărârea parlamentarilor de a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului.
Publicat: 08/10/2013, 13:57
Actualizat: 01/08/2014, 09:50

Camera Deputaților a adoptat, marți, în ședința consacrată comemorării Holocaustului, o Declarație prin care reafirmă, între altele, hotărârea parlamentarilor de a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului.

Declarația a fost propusă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților și citită în plenul acestui for legislativ de către Niculae Mircovici, la ședința consacrată comemorării victimelor Holocaustului. „Ne exprimăm convingerea că asumarea trecutului reprezintă un moment al responsabilității, este de datoria noastră să ne aducem aminte de victimele Holocaustului, reafirmăm hotărârea membrilor Camerei pentru a susține acțiunile de combatere a xenofobiei și antisemitismului”, a precizat Mircovici. El a arătat că, prin acest document, deputații solicită Guvernului să acorde întreaga susținere pentru continuarea programelor de comemorare a victimelor Holocaustului.

Înainte de adoptarea acestei Declarații, deputatul minorității naționale Aurel Vainer a declarat că Legislativul trebuie să mărească indemnizațiile evreilor supraviețuitori ai Holocaustului, arătând că, „dacă aceștia mai sunt lăsați mult”, „degeaba” se mai vine cu legea.

Vainer, care reprezintă minoritatea evreilor din România, a spus că aproximativ 300.000 de evrei și-au pierdut viața în anii Holocaustului, în urma măsurilor de represiune.

El a arătat că Parlamentul a adoptat o lege importantă care vizează combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului, dar care „din păcate nu e prea aplicată de organele în drept”. „Rolul Parlamentului este important și prin această lege România este cotată printre cele mai progresiste țări în materie de combatere a acestei probleme. Totuși, Parlamentul României să ne ajute să îmbunătățim această lege, respectiv acolo unde nu funcționează, unde organele în drept nu o aplică”, a precizat Aurel Vainer.

Deputatul a pledat și pentru un proiect de lege care să prevadă mărirea indemnizației evreilor supraviețuitori Holocaustului. „Proiectul de lege zace de mulți ani și v-aș ruga să fie adus în plen cu raport pozitiv și să votați. Dacă ne mai lăsați mult, degeaba veniți cu legea!”, a adăugat Vainer.

La sesiunea Camerei Deputaților consacrată comemorării Holocaustului au fost prezenți și ambasadorul statului Israel, Dan Ben Eliezer, și cel al Federației Ruse, Oleg Malginov.

„Exprim aprecierea pentru Guvernul României, pentru Parlament pentru pașii în recunoașterea Holocaustului, pentru legislația împotriva negării acestei tragedii, pentru poziția împotriva declarațiilor antisemite, pentru introducerea studiului Holocaustului în școli”, a declarat ambasadorul Israelului, la ședința solemnă a Camerei Deputaților consacrată comemorării Holocaustului.

El a apreciat că este important să fie dezvoltate programe educaționale în școli despre Holocaust și ar fi util ca în ziua comemorării acestei tragedii să se organizeze în școli dezbateri despre ce reprezentă Holocaustul, ce reprezintă rasismul și antisemitismul.

Ambasadorul Federației Ruse a afirmat că este clar că antisemitismul, fascismul încearcă să renască în anumite țări europene. „În capitalele unor țări europene există marșuri ale veteranilor SS și sunt glorificați. Acest lucru nu ar trebui să fie acceptat în Europa. (…) Îmi exprim satisfacția că într-o țară polietnică cum este România această temă cum este Holocaustul este acceptată în loc să fie respinsă, că există condiții favorabile legale pentru evrei, minorități naționale să-și poată păstra tradițiile și cultura. Trebuie să lucrăm împreună să prevenim naționalismul agresiv în viitor”, a spus ambasadorul Federației Ruse.

Ședința consacrată comemorării Holocaustului a început, la propunerea președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cu un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului. Zgonea a arătat că Holocaustul este o tragedie care nu trebuie să se mai repete în istoria României. „Vom avea, dacă sunteți de acord, în fiecare an, în Camera Deputaților, datoria de a ne aminti de ororile acestei tragedii”, a mai spus Zgonea.

Și senatorii au ținut, marți, un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×